PITAJTE FARMACEUTA

Naše znanje u službi Vašeg zdravlja.

Ukoliko imate pitanje u vezi sa lekovima, načinom upotrebe ili doziranjem postavite pitanje Vašem farmaceutu, dobićete brz odgovor.

Ime i prezime:
Vaša e-mail adresa:*
Tema:
Vaše pitanje:*
 

 

 

 

ODGOVORI NA RANIJE POSTAVLJENA PITANJA

Dijabetes (primena hroma)
Hipertenzija
Antikoagulans
Re: Antikoagulansi
Uzimanje farina
Urinarna infekcija

Dijabetes (primena hroma)

Pitanje:
Kada sam bila u Vrnjackoj Banji na edukaciji o secernoj bolesti, doktor mi je prepisao Oligogal Cr,molila bih vas da mi objasnite njegovo dejstvo kod dijabeticara.

Odgovor:
Poštovana,

Osobe sa dijabetesom, naročito sa slabo kontrolisanim nivoom šećera u krvi, često imaju deficit mikronutrijenata. Visok nivo šećera u krvi dovodi do pojačanog mokrenja, što može pojačati izlučivanje vitamina i minerala iz organizma. Neadekvatan dijetetski režim ishrane takođe može prouzrokovati navedeni deficit.

Manjak hroma u organizmu dovodi do smanjenja tolerancije na glukozu i pogoršanja šećerne bolesti. To se obično dešava kod duže ishrane namirnicama kao što su beli šećer, slatkiši, beli hleb (uzimajte hleb od celozrnog žita, heljdin hleb...). Starije osobe, pogotovu ako su dijabetičari, moraju uzimati hrom.

Oligogal® Cr je prirodni dijetetski proizvod sa organski vezanim hromom za pivski kvasac. Najznačajnija uloga hroma je u poboljšanju dejstva insulina (povećava se broj i osetljivost insulinskih receptora) i održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da hrom povećava nivo HDL (dobrog) holesterola. Istovremeno smanjuje nivo ukupnog holesterola i rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Primena Oligogal® Cr kod dijabetičara bi bila ujutro i uveče po dve kapsule pre jela, a dužina upotrebe zavisi od stanja glikoregulacije i bila bi najmanje četiri nedelje, često osam nedelja, a može i više od osam nedelja.

Hrom ne može zameniti insulin, ali insulin je neefikasan bez hroma !!!

S poštovanjem,
Apoteka Užice,
dipl. farm. Ječmenica Milica

VRH STRANE

Hipertenzija

Pitanje:
Postovani,
Moj otac od 82 god ima povisen pritisak, sinoć je bio 190/120. Dala sam mu prilenap od 20mg i zorkaptil od 25mg (ujutru je bio popio 1/2 prilenapa H). Od terapije jos ima 2x1/2 dilkorana, tanakan 3x1, kardiopirin uveče. Inače je potpuno dementan i ne zna da išta kaže o sebi. Možete li mi reći pri kojim pritiscima koje doze leka treba davati?

Odgovor:
Poštovana,

Vrednosti krvnog pritiska iznad 180/110 smatra se hipertenzivnom krizom, koja zahteva hitno, ali i postepeno snižavanje pritiska. Hipertenzivna kriza se nikada ne može pravilno lečiti samo jednim, već sa 2-3 antihipertenzivna leka. U takvim slučajevima ocu možete dati da sažvaće pola tablete Zorkaptila od 25mg, a za dalje mere koje treba sprovesti potrebno je da se javi lekaru.

Nakon trenutne stabilizacije pritiska, neophodno bi bilo da se obrati kardiologu, radi propisivanja adekvatne terapije, koja će moći da mu iskontroliše hipertenziju. Povećanje doze Prilenapa (maksimalna dnevna doza je 40mg) ne bi bilo pravo rešenje, prekoračenjem maksimalne dnevne doze stvara se rizik za pojavu neželjenih efekata tog leka. Pored njega u terapiju je potrebno uvesti još neki antihipertenzivni lek sa drugačijim mehanizmom dejstva.

Uz adekvatnu terapiju jako je bitno i sprovođenje nefarmakoloških mera:
-Održavanje normalne telesne težine
-Ograničiti unos soli-najviše 6g kuhinjske soli dnevno
-Ograničiti konzumiranje alkohola
-Fizičku aktivnost prilagoditi godinama i telesnoj masi
-Sprovesti ishranu bogatu voćem, povrćem, mlečnim proizvodima od obranog mleka, siromašna u zasićenim mastima

Neophodno bi bilo da redovno meri krvni prisak, na pravilan način:
Postupak pri merenju krvnog pritiska:
-jedan sat pre merenja ne bi trebalo da pacijent konzumira cigare kao ni kafu
-nadlaktica mora da je obnažena, tako da odeća ne vrši pritisak na arterije nadlaktice
-manžetna i nula aparatra moraju da su u nivou srca
-pre merenja poželjno bi bilo da pacijent sedi mirno par minuta

U slučaju Vašeg oca, učestala pojava vrednosti preko 140-90mmHg (granična vrednost može biti i niža 130-80 u slučaju postojanja dijabetesa, hronične bubrežne insuficijencije, prethodno preležanog infarkta...) mogu ukazivati na lošu kontrolu krvnog pritiska.

Iako često hipertenzija prolazi asimptomatski, zadovoljavajuća kontrola krvnog pritiska jako je bitna jer dovodi do:
• redukcije nastanka moždanog udara
• redukcije nastanka akutnih infarkta miokarda
• redukcije nastanka srčane insuficijencije

S poštovanjem,
Apoteka Užice,
dipl.farm.Milica Ječmenica

VRH STRANE

Antikoagulans

Pitanje:
Zanima me kako se zove antikoagulans sa kojim može sve da se jede tj. ne mora da se pazi sa unosom vitamina K?
Hvala!

Odgovor:
Poštovani,

Novija generacija oralnih antikoagulanasa, poput dabigatrana (Pradaxa®), rivaroxabana (Xarelto®) zbog drugačijeg mehanizma dejstva u odnosu na Farin® (varfarin) i Acenokumarol®, stupa u manji broj klinički značajnih interakcija sa drugim lekovima, kao i sa hranom.

Tokom terapije sa Farinom® ili Acenokumarolom®, nema potrebe izbacivati namirnice koje sadrže vitamin K, samo je potrebno da njihom unos bude uravnotežen. "Svaki dan po malo", bez velikih oscilacija u ishrani i INR vrednost će biti stabilna. Na našoj internet stranici (http://www.apotekaue.rs/oralna_antikoagulantna_terapija.php) možete naći tabelu sa sadržajev vitamina K u pojedinim namirnicama.

Zbog čega ste na antikoagulantnoj terapiji i kolika Vam je vrednost INR-a bila na poslednjem merenju.

S poštovanjem,
Apoteka Užice,
dipl.farm.Milica Ječmenica

VRH STRANE

Re: Antikoagulansi

Pitanje:
Hvala vam na odgovoru! Jos pre pola godine sam jedino na vasem sajtu nasao listu lekova i hrane koji smeju i na koji način da se koriste ako si na ovoj terapiji. Pišem u ime moje majke koja koristi ove lekove zbog visokog pritiska koji ima već 25 godina i zbog tahikardije. Na terapiji je od kad je tokom noći probudilo lupanje srca od 180 otkucaja. Dok je pila Sintrom 4 INR je bio 2,9, a od kad je počela da koristi Wafarin palo je na 1,6. Ne znam da li može da utiče zeleni čaj na ove vrednosti, a koji je ona dosta konzumirala u poslednje vreme. Čula je za taj lek sa kojim ne mora da se pazi na ishranu i htela je da ga naruči od rođaka iz inostranstva. Taj lek kod nas kosta oko 6000 dinara i ne ide na recept. Još jednom vam hvala na odgovoru i sve pohvale za sajt.

Odgovor:
Poštovani,

Prvi slučaj na kome je ustanovljeno da zeleni čaj umanjuje dejstvo Farina bio je pacijent, koji je unosio litar i više zelenog čaja dnevno, pri čemu mu se INR vrednost sa prethodih 3,2 spustila na 1,37.

Pod broj jedan neka izbaci zeleni čaj iz upotrebe i neka se javi na prvu zakazanu kontrolu INR-a, kako bi se mogla uvesti adekvatna doza Farina.

Ukoliko se ne uspostavi ciljna INR vrednost, moglo bi se razmisliti o prebacivanju pacijenta na Acenokumarol, što bi bilo bolje,a i ekonomičnije rešenje od uvođenja Pradaxe. Acenokumarol je u osnovi isto što i Sintrom, nalazi na D-listi i možete ga podići u Apoteci "Zdravlje" u gradu, kao i u svim našim apotekama na regionu.

U svakom slučaju NIKAKVE PROMENE U TERAPIJI NE SMETE RADITI BEZ PRETHODNE KONSULTACIJE SA KARDIOLOGOM.

S poštovanjem,
Apoteka Užice,
dipl.farm.Milica Ječmenica

VRH STRANE

Uzimanje farina

Pitanje:
Usled predoziranosti Farinom, imao sam obilno krvarenje iz grla. INR mi je u bolnici bio oko 5. Data mi je krvna plazma i K vitamin, i obilno krvarenje je prestalo tek idućeg dana. Lekar mi pored farina u terapiji koristi i aspirin 100. Obzirom da sam imao 2 infarkta srca, meni je potpuno jasno da se antikoagulantana terapija mora primenjivati, ali preporučene vrednosti INR od 2-4 meni ne odgovaraju. Iskustveno sam ustanovio da mi najvise odgovara INR koji se kreće blizu 2 nešto malo manje ili malo više, do 2,5. Da li da koristim i Farin i Aspirin, jer sam video u uputstvima da se to ne preporučuje.

Odgovor:
Poštovani,

U Vašem slučaju istovremena primena Farina i Aspirina u dozi od 100mg, nije kontraindikovana (zabranjena), jer korist od upotrebe ova dva leka prevazilazi potencijalni rizik od krvarenja. Vrednost od 2,5 u Vašem slučaju bila bi zadovoljavajuća, a ispod 2 bi bila izvan terapijskog opsega.

Ovakva terapija povećava rizik za pojavu krvarenja, pa je neophodno da znate da prepoznate upozoravajuće znake i simptome krvarenja:
• Iznenadna pojava modrica po telu
• Produženo i intenzivno krvarenje iz nosa
• Iskašljavanje krvi
• Urin crvene ili braonkaste boje
• Crna stolica, abdominalni bol
• Krvave oči ili gubitak vida
Navedena stanja zahtevaju hitno javljanje lekaru i kontrolu INR-a.

Na porast INR i pojavu krvarenja mogu uticati i drugi lekovi, kao što su antireumatici (Brufen, Diklofen, Aspirin...) brojni antibiotici, antimikotici.... tako da, pri uvođenju novog leka u terapiju, jako je bitno da naglasite lekaru ili farmaceutu da ste na antikoagulantnoj terapiji.

Brojni biljni preparati na bazi:
• Brusnice
• Ginko bilobe
• Belog luka
• Žen-Šena
• Đumbira
• Glukozamina/Hondroitina kao i visoke doze vitamina E i A, mogu pojačati dejstvo antikoagulantne terapije, pa prilikom kupovine biljnih i vitaminskih preparata naglasite Vašem farmaceutu da ste na antikoagulantnoj terapiji.

Svedite unos alkohola na minimum!
Akutna upotreba alkohola pojačaće dejstvo antikoagulantne terapije i rizik od krvarenja, za razliku od hronične ingestije (alkoholizma), koja će umanjiti dejstvo i povećati rizik za pojavu tromba.

Određena patološka stanja:
-Dijareja
-Povraćanje
-Prehlada (temperatura viša od 38℃) ili infekcije, koje traju duže od 2 dana
-Ozbiljan pad, povreda ili udarac u glavu
mogu uticati na INR vrednost i zahtevaju da se javite lekaru.

Ukoliko odlazite na redovne kontrole krvi i INR Vam je u terapijskom opsegu, verovatnoća za pojavu krvarenja je minimalna i upotreba ove terapije bila bi bezbedna.


S poštovanjem,
Apoteka Užice,
dipl.farm.Milica Ječmenica

VRH STRANE

Urinarna infekcija

Pitanje:
Postovani,
Moja majka ima dugogodisnji problem sa E.Coli. Vec duze vreme je na antibioticima, probala je i sa mnogobrojnim cajevima i drugim pomocnim sredstvima, al ona i dalje ima uvek 100000 E.Coli. Da li ima neko drugo resenje za lecenje E.Coli?
Hvala unapred

Odgovor:
Poštovana,

U 80 do 90% slučajeva glavni uzročnik rekurentnih infekcija donjeg urinarnog trakta je Escherichia coli.

Rekurentne (ponavljajuće) infekcije donjeg urinarnog trakta definisane su kao dve IUT-infekcije urinarnog trakta u periodu od 6 meseci, ili kao≥3 pozitivnih urinokultura tokom prethodnih 12 meseci.

Infekcija se kreće od perianalne oblasti, vagine preko mokraćnog kanala do bešike. U većini slučajeva fekalna E.coli inficira uretru, odakle se dalje infekcija može širiti na ostale partije urinarnog trakta. Zbog anatomskog faktora, žene su podložnije razvoju ovih infekcija u odnosu na muškarce.

Postoji još nekoliko poznatih faktora rizika pojave IUT :urođene abnormalnosti, urinarna opstrukcija (prisustvo kamena i peska), dijabetes, inkontinencija i hirurške intervencije na urinarnom traktu.

Preventivne mere koje je neophodno da sprovedete da se urinarna infekcija ne bi vraćala su:
Propisanu antibiotsku terapiju od strane lekara neophodno je da sprovedete do kraja, nikako je ne smete prekidati čim osetite poboljšanje.

Usvojite naviku da mokrite na svaka 2 do 4 sata. Zadržavanje mokraće u mokraćnoj bešici, pogodovaće razmnožavanju bakterija, pa je preporučljivo češće mokrenje.

Izostanak mokrenja nakon seksualnog odnosa može takođe olakšati razvoj infekcije.

Unosite što više tečnosti ( 1,5 do 2 litra dnevno), posebno putem čajeva. Preporučila bih Vam upotrebu Uvenol čaja (Institut Dr Josif Pančić) ), biljna mešavina koja će stimulisati izmokravanje, izbacivanje bakterija iz organizma i imati blago uroantiseptičko dejstvo. Čaj pijte tri puta dnevno po 200ml pre jela.

Potrebno je da vodite računa o intimnoj higijeni:

Brisanje genitalnog područija vršite u smeru od uretre prema anusu, da bi se sprečilo prenošenje infektivnih mikroorganizama prema uretri.

Izbegavajte upotrebu parfimisanih baznih sapuna i pena za kupanje, koristite gelove za intimnu negu, koji štite prirodni kiselinski omotač, čime se sprečava bujanje patogenih bakterija i iritacija vaginalne sluzokože.

Važno je još naglasiti da oslabljen imuni sistem, pomaže E. coli u izazivanju upala stoga je jedan od načina prevencije i podizanje imunog sistema na viši nivo.

Preporučila bih Vam upotrebu Uro-Vaxoma, koji se koristi u prevenciji ponovljenih urinarnih infekcija, izazvanih E.coli. Uro-Vaxom® je imunostimulativni preparat koji aktivira odbrambeni mehanizam imunogsistema.

Bitno je da lek pijete tri meseca u kontinuitetu, jednu kapsulu dnevno, sat vremena pre doručka.

S poštovanjem,
Apoteka Užice,
dipl.farm.Milica Ječmenica

VRH STRANE